Késkészletek
2024. júl. 05

Késkészletek
"Különböző felszereltségű és funkcionális, kés összeállítások, amelyek praktikusan összeválogatott konyhai kések és eszközök együttese."
A kés vásárlásának nagyszerű, praktikus módja az, hogy az egész készletet 1-ben meg tudjuk vásárolni. Egyszerűbb egy teljes késkészlet megvásárlása, de természetesen minden kés külön megvásárolható. A mostani bejegyzésben, elmondom, hogyan kell kiválasztani a megfelelő késkészletet.
Miért vásároljon egy teljes késkészletet?
A legtöbb igazán jó márka nem csak a késtipusokra, hanem a fenőacél és késélezők széles palettájára is gondol. Könnyebb ugyanattól a cégtől vásárolni, hogy a készletünk teljes legyen és tudjuk, hogy a megfelelő élezőt választottuk, amit a gyártó a termékéhez kínál.
A késeinket késblokkokban / fa, műanyag, alu /, vagy akár mágnesen is tárolhatjuk. Az egységes kialakítású kések nemcsak tökéletesen kiemelkednek a konyhában, hanem izgalmas látványosságként is szolgálnak.
Fontos!
Mindig a minőségre összpontosítson!
Inkább vásároljon kisebb késkészletet, a nagy darabszámú, olcsóbb készletek helyett. Az olcsóbbakat, mindig éleznie kell majd és sok bosszúságot okoz Önnek. Legyen óvatos, ha gyanúsan kevés pénzért talál egy nagy késkészletet. Ez általában nem jelzi a magas minőséget. Javasoljuk, hogy kerülje ezeket a termékeket és kedvezményes promóciókat.
A háromrészes készlet:
Ez a szett, alap készletnek számít, de mindenképpen elegendő az ételek elkészítéséhez.
Tartalmaz:
-Szakácskést,
-Hámozó kést,
-Szeletelőkést.
Szakácskések:
A modern szakácskések igen sokrétűek. Céljuk, hogy minél több konyhai feladatot el tudjunk vele látni. A séf kések 15-30 cm hosszú pengével rendelkeznek. A 20 cm-es a leggyakoribb méret a szakácsok körében. A séf kések használhatóak szeletelésre, zöldség darabolására, illetve hús felvágására. Pengéjének anyaga javarészt rozsdamentes acélból, vagy szénacélból is készülhet.
A hámozó és a zöldségvágó kések: Rövidebbek és masszívabbak. Ennek a késnek a pengéje hegyes és lefele ível. Gyakran dekorálják vele a köreteket, hámozásra, illetve gyümölcs szeletelésre használják. A penge kialakítás mint említettem ívelt. Így illeszkedik a kisebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz. A penge hossza általában 5-10 cm rozsdamentes acélból, vagy szénacélból készül.
A szeletelőkés: Penge hossza, általában 18-26 cm. Szeletelésre, aprításra, alapanyagok: zöldségek, illetve húsok felkockázására ajánljuk. baromfihús, sültek, sonkák, főtt húsok vékony felszeletelésére szolgál. Sokkal vékonyabb a séf késnél, főleg a penge gerincénél. Ez által lehetővé teszi a húsok esetében a vékonyabb, pontosabb szeletek vágását. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek. Az egyik legkiválóbb szeletelő a Japán Global cég terméke. A Global egy japán márka. A Yoshikin gyárban (más néven a Yoshida Metal Industry Co. Ltd-nél ) gyártják termékeiket. Termékeik híresek az ikonikus tervezésükről, az új gyártási módszerekről és vágási teljesítményükről. A késeik pengéjének acélja kézzel kovácsolt! A híres Cold Steelnek és a Német Dicknek és a Fiskarsnak is vannak nagyon jó modelljeik. Könnyedén szeletelheti vele húst, valamint csontozhat vele bordát is. Ne féljen használni egyszerre, akár több hús feldolgozásához sem, hiszen könnyedén megy majd vele a munka.
A fent említett 3 féle kés mellett, a több darabból álló készletek, tartalmaznak további késeket is.:
A kenyérvágókés:
Kiválóan alkalmas frissen sült, ropogós kenyér szeletelésére. A penge fűrészként halad át a kérgen. Egy egyszerű és közönséges késsel ez gyakorlatilag lehetetlen.
Az univerzális “Utility” kés:
Hossza 10-15 cm. Használhatja húsok és zöldségek darabolásánál, szeletelésénél. Minden nyersanyag feldolgozására alkalmas. Ez egy nagyon sokoldalú eszköz.
A konyhai ollók:
Nélkülözhetetlenek a különféle szakács feladatokhoz, a speciális gyógynövény ollóktól, a baromfi-és halollóktól, a nagy teljesítményű hentesollóktól,az univerzális konyhai ollókig, amelyek felhasználhatók a csomagolás kinyitására vagy az élelmiszerek vágására. A konyhai ollókat, úgy tervezték, hogy az ételek elkészítését még élvezetesebbé tegyék, ergonomikus fogással és erős, éles, fogazott acél pengékkel. Kényelmes, hatékony és tartós használatúak.
A készletek kiegészülhetnek továbbá:
-Csontozókéssel
-Filézőkéssel
-Steak késsel
Csontozókés:
Ez a kés típus hegyes és keskeny pengével van ellátva. Fő feladata a csontok eltávolítása. Pengéje nagyon keskeny és hosszú, ennél a típusnál 12-17 cm is lehet. A pengék anyaga javarészt rozsdamentes acélból, szénacélból készülnek. A merev pengéjű csontozó kést: marha és sertés feldolgozásánál használják. A puhább, flexibilis pengét pedig a baromfi, illetve halak esetében választják előszeretettel. A Német Dick és a svájci Victorinox kések kimagasló teljesítményt nyújtanak csontozás terén.
Filézőkés:
A filéző kések híresek a hosszú penge kialakításukról. Sok horgász, szakács előszeretettel használja. Létezik flexibilis, illetve merev penge kialakítású modell. Híres filéző késeket találhatunk a Rappala, a Marttini és az Opinel cégektől. Ideális halak filézésére és a húsok szeletelésére.
Steak kés:
Ezt a típust megfigyelhettük Steak házakban, éttermekben. Feladata, hogy könnyedén felvágják a nagyobb, sült húsokat. Pengéjük általában rozsdamentes acél, vagy szénacél. A penge hossza 10-15 cm. Sok esetben félig vagy teljesen fogazott. A Fiskarsnak és a Francia Laguiole cégnek is vannak modern steak kései.
Konyhai Bárd:
A Deko konyhai daraboló és szeletelő bárd erős, edzett, rozsdamentes pengéjével hosszú életű társ lesz a konyhában. Vágj vele gyümölcsöt, zöldséget, húst vagy halat, minden vágás pontos és éles lesz.
Nincs értelme spórolni, főleg a késeken, hisz egy jó késsel sokkal egyszerűbb a főzés. Érdemes megbízható márkák közül választani, melyeknek jó az értékelései. Nagyon jó minőségű márkák, a Kai, Samura, Kasumi, Kanetsune és a Wüsthof. Ezek az évek során sokat bizonyított, elismert márkák, a legmagasabb minőségű késeket kínálják, melyekben biztosan nem fog csalódni.