kés webáruház logó

Összetett termék kereső:

Mindenhol
Raktárkészlet
Ár
Penge Hossz
Teljes Hossz
Acél típus
Márkák
Árgarancia

Termékek

Gyártók

30.000,- Ft. feletti vásárlásnál

A TERMÉK SZÁLLÍTÁSA INGYENES

Pengék kialakítása és használatuk

2022. okt. 22

_data/thumb_1666455725.jpg


Üdvözöllek!

Ezzel a bejegyzéssel, bemutatok nektek, pár hagyományos penge kialakítást. Véleményem szerint a kések, illetve bicskák választásakor nagyon is számít a küllem, bár a felhasználhatóság a legfontosabb szempont. A pengéink élszalagjának leélezése lehet: konvex, holkeres, vagy egyenes. A penge élénél, figyelembe kell venni a felhasználói környezetet, mivel nem mindegy melyik típust, hol és mikor alkamazunk!

Tudni illik, a késünknek a vágáson kívül, darabolni, nyúzni és zsigerelni is tudnia kell, ha a helyzet megköveteli. Ez egy fő szempont pl. a vadászok körében! A bushcraftok között a penge vastagsága elengedhetetlen. A 4-5 mm-es penge vastagság, már elegendő lehet, nagyobb gallyak, rönkök szétvágásához. Sokan a Bowie-ra esküsznek. Az Alamo-i hősként tisztelt, James Bowie nevével fémjelzett pengeforma valószínűleg az egyik leismertebb a világon. Továbbá a pengénk lehet fogazott, vagy részben fogazott is. Ez a kialakítás jól jöhet például kötél, vagy szélvédő vágásához.


Nézzük a legnépszerűbb penge típust:


Drop point: Letörő hegyű

Ez a pengeforma a világon nagyon is közismert és igen gyakori. Több célra is kiválóan alkalmazható. A penge gerince sekély ívben halad a markolattól egészen a penge csúcsáig . Megfigyelhetjük klasszikus vadászkéseknél, túra, illetve bushcraftoknál. Ezen modellek lényegében erős heggyel, és ívelt vágóéllel rendelkeznek.

Előnyeik:                                                                                     

-Strapabíróak

-Erős és nagy terjedelmű vágóéllel rendelkeznek

-Szeleteléshez kimondottan ajánlottak!

 




Clip point:

Ezt az egyik pengeformát, általános felhasználásra tervezték. Ez az egyik leggyakrabban használt pengeforma. Jellegzetessége, hogy az él, a kés foka felé ível. Majd a hegytől vissza, egy határozott homorú vagy csapott ívet kap. Ennek eredménye, hogy a hegy éles, viszonylag lent helyezkedik el, így jól irányítható.

Előnyei:                                                                       

-borotvaélesek

-Erősek, strapabíróak

-Jól iránythatóak

-Kiválóan alkalmasak szúrásra!

 



Tanto stílus:

Ez a pengeforma, szintén nagyon közkedvelt és elismert, a kések világában. Mint azt sokan tudják, maga az elnevezés japánból ered, de azt már kevesen, hogy a tradicionális tanto-hoz semmi köze nincs! Eredetileg a legrövidebb japán kardot nevezték így. A napjainkban ezt a pengeformát az 1980-ban alapított, kaliforniai Cold Steel cég terjesztette el. Jellemzője, hogy a hegy teljesen fent helyezkedik el a foknál (hátnál) és egy másodlagos heggyel is rendelkezik.

Előnyei:

- Hegye igen erős, / de nehezen irányítható /, viszont a fő vágóéle nagyon éles.

-Szúrásra is egyaránt kiválóan alkalmas

Hátránya:

-a hasának hiánya miatt, vágásra nem ajánljuk.

 

Sheepsfoot:

A"birkaláb" stílus is nagyon közkedvelt vásárlóink körében. A penge egyenes vágóéllel rendelkezik és a penge gerince, ívesen lefelé hajlik, egyenes az él csúcsába. A fő rendeltetése a darabolás és a szeletelés. Erre példa, több konyhában található séf kés. Sokszor használják ezt a fajta kialakítást villanyszerelésnél, illetve blankolásnál.

Előnyei:                                                                              

-Kiválóan alkalmas vágásra, szeletelésre.

-Vágásnál könnyen irányítható.

-Biztonságos.

Hátránya:

Szúrásra nem alkalmas!

 




Spear point / Klasszikus lándzsa hegyű /:

Leginkább taktikai jellegű késeknél alkalmazzák. Ezzel a penge stílussal nagyon sokszor találkozhatunk dobókéseknél, otf-nél és stillettoknál. A penge alsó és felső része teljesen szimmetrikus, a kés hegye a penge gerincéhez igazodik.Pár cég előszeretettel alkalmazza a folderek és automaták esetében. A Benchmade cég és a Frank Beltrami cég kedvelt stílusa.

Előnye:                                                                     

-Kiválóan alkalmas szúrásra és vágásra.

-Strapabíróak.

-Dobásra is alkalmas


Hátránya:

Szeletelésre nem ajánlott



Hawkbill:

Ez a stílus, nem olyan gyakori. A penge „hasa” éle, illetve gerince, a penge csúcsánál ívesen ér egymásba. Ennek köszönhető a karomszerű kialakítás. Dobozok nyitásánál, kötél, illetve huzal vágásánál kiváló munkaeszköz lehet. Vannak olyan márkák, mint például a Lansky, az 5.11 és a Spyderco cég, akik előszeretettel használják ezt a penge stílust.

Wharncliffe:

Ez a penge stílus, nem egy általános stílus, de nagyon hasznos. Kialakítása nem különbözik túlságosan a sheepfoot „birkaláb” kialakítástól. Azonban, a penge gerince sokkal közelebb hajlik a markolathoz, ami sokkal sekélyebb görbét tesz lehetővé. Előfordulása a nyakkések körében igen magas. A Benchmade és a CRKT cégtől.

Előnye:                                                                        

-Alkalmas szúrásra, szeletelésre.

-Tiszta és egyszerű vágóéllel.

-Nagyon könnyű kezelhetőség.






Guthook: „Zsigerelő” / zsigereléshez, nyúzáshoz /:

Ezt a penge típust elsősorban vadászok használják, de sok horgász kezében is találkozhattunk vele. A pengén kialakított kis horog az állat, illetve a hal hasát nyitja meg anélkül, hogy az izomban vagy a belekben károsodást okozna, ezzel valószínűleg befolyásolja a hús minőségét. A horog jelentős mérettel növeli a pengénk súlyát, illetve a méretét.

Előnye:

-A nagy penge él kiválóan alkalmas szeletelésre vagy nyúzásra!

-Hozzáadott vágóéllel rendelkezik.                                                   

-Biztonságos

Hátránya:

-Szúrásra nem alkalmas!

 







Természetesen a felsorolt pengeformák csak alaptípusok! Ezen kívül sok más átmeneti forma és azoknak kombinációi léteznek.

Voltaképpen csak az észszerűség és késkészítők fantáziája szab határt!