kés webáruház logó

Összetett termék kereső:

Mindenhol
Raktárkészlet
Ár
Penge Hossz
Teljes Hossz
Acél típus
Márkák
Árgarancia

Termékek

Gyártók

30.000,- Ft. feletti vásárlásnál

A TERMÉK SZÁLLÍTÁSA INGYENES

A bicskák zárszekezeteinek bemutatása

2022. jún. 10

_data/thumb_1654843679.jpg

 Zárszerkezetek:

 

Liner-lock:

Ez a zárszerkezet, a "Kereszt zár", az amerikai Michael Walker nevéhez fűződik. 1980-ban találta fel a köznyelven is ismert (kereszt zárt). Ez a zárszerkezet, a világ minden pontján elismert és hatalmas a rajongó tábora. A pengénk kinyitásakor amarkolatpanelben elhelyezett acélmerevítés egy része, beugrik a penge alá, ezzel rögzítve azt, a véletlen becsukódástól. Zárása igen egyszerű, általában a jobb hüvelykujjunkkal, a rögzítő lemezt balra tolva tudjuk kiakasztani és a pengét bal kézzel visszacsukjuk eredeti állapotába. Hátránya, hogy van számos olcsóbb minőségű modell, ami éppen hogy beakad, de sokszor találkoztunk olyannal is, amikor a zár túl fut a penge másik oldalára, így az beragadáshoz vezet! Érdekesség képpen a Bran Frank tervezésű bowie, az úgy nevezett Puzzle-lock rendszert alkalmazza, ami ugyan az, mint a Liner-lock, csak a zárszerkezet, a markolat gerincére került!


Frame-lock:


Ez a zárszerkezet a "Keret zár", hasonló elven működik, mint a liner-lock. Annyiban különbözik, hogy ebben az esetben a penge nyitásakor, maga a markolatpanelből kivágott rész ugrik a penge alá. A pengénk kinyitásakor a markolatpanel kivágott része, beugrik a penge alá, ezzel rögzítve azt, a véletlen becsukódástól. Zárása szintén egyszerű, mint a liner lock-nál. Pengénk becsukása ugyan úgy történik. A jobb hüvelykujjunkkal, a markolatpanel részét balra akasztjuk ki és a pengét bal kézzel visszacsukjuk eredeti állapotába. A keret zárakat sokan előnyben részesítik, erõsségük és vastagságuk miatt.



Tri-ad-lock:

Ez a zárszerkezet eredetileg John Permar által lett megálmodva. Számos cikket is olvashattunk róla, hogy a cold Steel cég megvásárolta és szabadalmaztatta ezt a fajta zárszerkezetet. Ami mostmár Andrew Demko nevéhez fűződik. Legújabb fejlesztésük a szabadalmaztatott Tri-Ad zár. Ez a reteszelő mechanizmus, a markolat gerincének közepén kapott helyet. A hüvelykujjunkkal benyomjuk a markolaton lévő panelt, ezzel egy időben a panel másik vége a "reteszelő rész" felemelkedik a pengénk végéről, ezzel megszűnik a támasztás és a penge becsukható állapotba kerül. Kétségtelen, hogy a Cold Steel a legbiztonságosabb, legerősebb bicskákat gyártja. A Cold Steel cég termékei az egész világban nagy hírnevet szereztek. Bámulatos mikre képesek termékeik. A Cold Steel bicskáinak videójaiban is megfigyelhetjük, hogy ezzel a zárszerkezettel rendelkező bicskák, több ezer kiló nyomást is kibírnak, mindenféle károsodás nélkül. Továbbá kiemelném, a termékeik mind kiváló ár-érték arányúak.

Mid-Lock:


A "közép zár", mechanizmusa ugyan azon az elven működik, mint a Tri-ad lock zárrendszer. A reteszelő mechanizmus, szintén a markolat gerincének közepén helyezkedik el.  A hüvelykujjunkkal benyomjuk a markolaton lévő panelt, ezzel egy időben a panel másik vége a "reteszelő rész" felemelkedik a pengénk végéről, ezzel megszűnik a támasztás és a penge becsukható állapotba kerül. Ezt a zárszerkezetet a Spyderco cég, illetve a Kershaw cég termékeinél nagyon sokszor találkozhatunk! Ez a zárszerkezet arról híres, hogy képes ellenállni a nagy terheléses nyomásnak.



Lockback:


A "hátsó zár", az egyik legrégebbi, legelismertebb és legmegbízhatóbb zár mechanizmus a kések piacán. Az egyszerűség és megfizethetőség miatt, rengetegen kedvelik. Hasonló elven működik, mint a tri-ad lock, vagy a mid-lock. Főképp vadász bicskák esetében találkozhatunk vele. Véleményem szerint, ez a legkézenfekvőbb zárszerkezet. Ez a reteszelő mechanizmus, a markolat gerincének hátsó részén kapott helyet. A hüvelykujjunkkal benyomjuk a markolaton hátsó részén lévő panelt, ezzel egy időben a panel másik vége a "reteszelő rész" felemelkedik a pengénk végéről, ezzel megszűnik a támasztás és a penge becsukható állapotba kerül. Sok híres gyártó előszeretettel használja és sok támogatóval rendelkezik az egész világon.

A gyűrű zár, azaz (Twist Lock):


Ez a zár mechanizmus, nagy népszerűségnek örvendett az 1950-es években. Sokan Bolster lock- nak is hívják! A híres Francia kés gyártó cég, az Opinel állt elő ezzel az egyszerű zárszerkezettel. Az Opinel bugyli bicskáinál figyelhetjük meg. A zárómechanizmus, a bicska közepén helyezkedik el, a penge és a markolat között. A pengék zárása igen egyszerű. A zárógyűrű horizontális forgatásával tudjuk rögzíteni, illetve fel oldani a pengénket. A gyűrű zár sikere nagy részt a tartósságnak, az egyszerű használatnak és az alacsony költségnek köszönhető.

Push button:


Ez a zárszerkezet a "Nyomó gomb zár" Az automata, vagy rugós késeknél nagyon bevált nyitó, illetve záró mechanizmus. Automata késeknél, a gomb reteszzárja gondoskodik arról, hogy a pengét nyissa vagy zárja. Így megakadályozza a véletlen nyitást, kivéve ha megnyomja a gombot. Ezt úgy oldották meg, hogy a gombot mélyebben helyezték el szinte vízszintben a markolattal. Ez a zár erősebb nyomásra oldódik. Ritka a véletlen nyitás, például zsebben. A gomb megnyomásakor feloldja a penge rögzítését és a megfeszített rugóerő hatására kinyitja a pengét. Miután a penge nyitott állapotba kerül, a "dugattyú" kivágott része és a penge végén levő rész összeilleszkedik. Sok késgyártó előszeretettel kezdte haszálni ezt a záró mechanizmust. Például a Böker, a Kershaw, a William Henry, a Frank Beltrami féle Stilettok és a Victorinox Rangergrip nevezetű modelljeik is ezzel a rendszerrel működnek.



Slipjoint:


A svájci bicskák esetében találkozhatun vele leginkább, sőt már ismerős lehet. A slipjoint biztonságot nyújt az egyszerű bicska használók számára, anélkül, hogy ténylegesen záró mechanizmussal rendelkezne. A slipjoint egy rugó, amely a pengét nyitva, illetve zárva tartja. A rugó a gerinc mentén helyezkedik el, a markolat középen lehorgonyozva, és a penge tangjának végére nyomódik, ezzel lezárva a bicskát. Tehát ebben az esetben kézi erő szükséges, nem kell semmi alkatrészt eltolni, vagy akár benyomni. A pengéken lévő kis vályatba akasztjuk a körmünket és egyszerű mozdulattal kinyitjuk. Érdekesség képpen a Spyderco cég is elrukkolt ezzel Compression-lock néven.


Axis:


A "Tengely zár" mondhatni a Benchmade cég  egyik védjegye. Ez egy igen eltalált, jópofa zár, sok gyakorlati előnnyel rendelkezik. Bill McHenry és James Williams találmánya ami először 1998-ban debütált a 710-es modellel, ami már (több, mint 20 éves)! Ez a zár mechanizmus a markolaton kapott helyett. Egy tengely, ami rugó segítségével működik. A zárat a hüvelyk és a mutató ujjunk összecsípésével meg fogjuk és hátra, vagy lefele húzzuk. A Ganzo és a Sanrenmu cég is előszeretettel gyártja bicskáit, ezzel a zárszerkezettel.

 

Bar-lock:

Ez a zár mechanizmus a markolaton kapott helyett. Hasonló elven működik, mint a tengely zár "Axis-lock" esetében. Egy tengely, ami rugó segítségével működik. A zárat a hüvelykujjunk segítségével tudjuk működtetni úgy, hogy a markolat oldalán lévő csúszó alkatrészt előre toljuk, illetve hátra húzzuk. A Sog, CRKT és az Ontárió cég is előszeretettel gyártja bicskáit ezzel a zárszerkezettel.


Friction-lock

Ezt a fajta zármechanizmust, nem teljesen mondanám rögzítő mechanizmusnak. Mivel itt a súrlódás, mint fizika törvénye kapott szerepet. Ezt a "zárszerkezetet" megfigyelhettük számos higonokaminál, és a Kai cég termékeinél. A nyelesborotvák is hasonló elven működnek! Itt a penge nem ütközik szinte semmilyen akadályba! Ezt úgy oldották meg hogy a penge szélessége, szinte milliméterrel keskenyebb, mint a markolat panel közötti hézag. Tehát gyorsan hadra fogható és gond nélkül zárható :)